Konstnärsbloggen

-om konstnärer som jag vill undersöka lite närmare..

Se ett annat Umeå!

I november, alldeles i slutet av Kulturhuvudstadsåret 2014 var vi, några av medlemmarna i Umeå Konstförening, på utforskarbesök i Ludwig Franzéns ateljé. Nere i en källarlokal på Västra Norrlandsgatan fick vi lära känna Ludvigs eget parallell-Umeå. Ett folktomt Umeå som ändå verkade rätt bekant. Husen kändes igen, detaljerna, men något i bilden verkade fel? Någonting hade hänt. Ovisst vad? Vi hittade ett gäng intressanta kufar, som alldeles utan anledning råkat välta ett eller annat torn eller som sysselsatte sig med någon sorts byta årstids-maskin. Hmm...

Vi tittade på Ludvigs seriestrippar, mörka och dolska och underjordiska. Vi undrade hur de där djurfigurerna hade det och hur de egentligen mådde eller hur vi själva mådde när vi försökte tolka deras beteende. Kanske fanns det också något hemligt budskap, riktat just till oss? Till oss som vistas i det vanliga Umeå. Inom ramarna. Slutligen fick vi se en musikvideo med Ludvigs egen bildkomposition och musik, som han spelat in tillsammans med sin bror. Bilderna som ett fyrverkeri. Galet bra alltihop i en källarlokal i ett annat Umeå!

Du kan också få se teckningar av Ludwig Franzén (och sex andra illustratörer) om du tar färjan till Norrbyskär och utställningen "Fria linjer" på Norrbyskärs museum, t.o.m. 16 juli.

Länktips från Västerbottens Folkblad:

Ludwig Franzén

Ha en bra konstdag idag! marie@umeakonstforening.se